Column: Ondernemen is loslaten (en weer doorgaan)

“We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer dóórgaan..” Kort samengevat: het leven van een doorsnee ondernemer. Anders vertaald naar een dag uit mijn leven: Opstaan, aansturen, klantcontact, planning, werkvoorbereiding, offertes afronden, dag afsluiten, eten, sporten, slapen, opstaan, collega ziek, planning aanpassen en weer doorgaan.

Als ondernemer sta je elke dag opnieuw voor een uitdaging: Kan ik werken? Is er werk? Kunnen we het werk aan? Of beter gezegd nu: Mág ik werken? Ik heb een wisselend jaar gehad. Een relatief rustige zomer waarin het acquisitiebereik moeilijker was dan normaal. Nu daarentegen stromen de offerteaanvragen en opdrachten elke dag weer binnen. Elk moment heeft zo zijn voordelen: bij een rustige periode kijk je naar wat je binnen je bedrijf beter kunt stroomlijnen of verbeteren, heb je tijd om je contact met klanten te verbreden en je beter voor te bereiden op een wat drukkere periode. In een drukke periode wordt juist de kracht van je werknemers getest, ook dát kan een uitdaging vormen. Het blijft altijd een balans zoeken tussen je vaste klanten blijven bedienen en regulerend nieuwe klanten toelaten.

Het beste uit jezelf halen door je passie (want dat mag je toch wel zeggen als ondernemer zijnde) te laten floreren. En mocht er dan toch te veel gesprongen moeten worden, dan is het denk ik belangrijk om te beseffen dat je iemand anders deze taak van je kan laten overnemen. Het klinkt gemakkelijk, maar ondernemen is ook loslaten. Natuurlijk moet je soms even doorzetten. Fijn als je hierbij kunt rekenen op een goed steunnetwerk. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om successen te vieren, scherp te blijven waar je energie van krijgt, rust te pakken op de momenten dat dat kan en oprecht kunnen genieten wanneer zaken goed gaan.

Er kan van alles invloed hebben op de dagelijkse gang naar je werk. Zit je niet lekker in je vel? Dan kan zomaar alles misgaan op je werk. Maar lukt het jou om elke dag vol passie naar het werk te gaan? Dan zul je zien dat alles goed gaat, je levert netjes werk af en zult een tevreden klant hebben. Ik ben gelukkig dat ik dagelijks, vanuit passie, mág rennen, springen, vliegen, duiken, vallen opstaan en weer doorgaan.

Onze klanten

vinden ons baas!

Vlotte en zorgvuldige installatie

Ik ben zeer tevreden met het werk dat Elektrobazen heeft geleverd bij het plaatsen van zonnepanelen op mijn dak. Het team was zeer professioneel, vriendelijk en deskundig. Ze hebben mij uitstekend geadviseerd over de beste locatie voor de panelen en de optimale configuratie voor mijn energiebehoeften.

Betrouwbaar en professioneel

Elektrobazen heeft zorgvuldig gewerkt en alle vereiste stappen genomen om ervoor te zorgen dat de panelen veilig en efficiënt geïnstalleerd werden. Ik was ook erg blij met hun opvolging na de installatie, waarbij ze me hebben geïnformeerd over het monitoren van de prestaties van de panelen.

Professionele en deskundige aanpak

Deze monteur ging zorgvuldig te werk. Alles nauwkeurig nagekeken, doorgedraaid weer vast gemaakt, en toen het echte euvel gedetecteerd. Het zijn net detectives, zulke monteurs. Daarna prima advies gekregen, offerte laten maken. Gisteren alles netjes en creatief afgewerkt. We zijn heel tevreden.